Bayram öncesi 81 ilde fahiş fiyat denetimi

İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nda yapılan denetimlere katıldı ve bugün kent genelinde 18 ilçede 130 personelle bayram öncesi denetimlerin yapıldığını belirtti.

Menteşe, “Ürünlerin mevcut satış fiyatlarını ve alış fiyatlarını kontrol ediyoruz. Fahiş fiyat uygulaması yapan firmaları tespit ettiğimizde, bu firmalardan ürünlerin alım faturalarını talep ediyoruz. Eğer faturalar geldiğinde hala bir anormallik hissedersek, durumu bakanlığımız bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na iletiyoruz.” dedi.

Fiyat etiketlerine de dikkat çeken Menteşe, “Öncelikle etiketin olup olmadığına bakıyoruz. Eğer etiket varsa, etiketin özelliklerinin yönetmeliğe uygun olup olmadığını kontrol ediyoruz. İndirimli satışta olan ürünlerin etiketlerinde indirim öncesi fiyatın da yazılı olması gerektiğini belirtiyoruz. Tüketicilerimizden, bu konuya özellikle dikkat etmelerini rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Menteşe, “Ürün etiketinde fiyat değişim tarihinin olup olmadığına, yani o fiyatın hangi tarihte değiştirildiğine bakıyoruz.Her bir aykırılık için mevzuatta belirtilen idari yaptırımlar uygulanıyor. Bayramı fırsata çevirmek isteyen işletmeciler olabilir ama biz denetimlerimize bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da devam edeceğiz.” dedi.

Menteşe, ticaret il müdürlükleri olarak hem bakanlığın hem valiliğin talimatları doğrultusunda denetimleri 365 gün aralıksız sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Ankara’da da Ticaret Müdür Vekili Elif Tan ve ekibi, Çankaya ilçesindeki marketleri denetledi. Denetimde, Ramazan Bayramı dolayısıyla talebin yoğun olduğu ürünlerin yanı sıra temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinin etiketleri incelendi.

Ürünlerde fahiş fiyat artışı olup olmadığına, etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark bulunup bulunmadığına, etiketlerde eski fiyat bilgisinin olup olmadığına bakıldı.

Denetimlerde, etiketlerde aykırılık tespit edilmesi halinde etiket başına 2 bin 172 lira idari para cezası uygulanıyor.

Haksız fiyat artışı yapıldığı düşünülen ürünlere ilişkin tutanak tutularak Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na gönderiliyor.

Kurul, gerekli inceleme ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra gerekli gördüğü işletmelere yaptırım uyguluyor.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, 52 bin 492 liradan 524 bin 960 liraya kadar cezai işleme gidebiliyor.

Stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere ise 353 bin 302 liradan başlayarak 7 milyon 65 bin 97 liraya kadar ceza verebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x